Många tycker att det är roligt och meningsfullt att använda tecken i vardagen, både bland barn och vuxna. Ändå är det ofta svårt att komma igång riktigt, eller att få alla med sig, eller att fortsätta även efter en inledande entusiasm. Den här kursdagen belyser detta och erbjuder metodik och vägledning kring TAKK – och ska ses som komplement till kurser och material som handlar om att lära sig ett antal tecken. Vi vänder oss till dig som har i uppgift att inspirera och ge vägledning kring kommunikation till barn och vuxna i behov av TAKK.
Under kursdagen varvar vi föreläsningar med reflektion, diskussioner och praktiska övningar. Det finns också utrymme för egna frågeställningar på området och för erfarenhetsutbyte.
Ur programmet:
TAKK – vad, för vem och varför?
TAKK i förhållande till andra former av teckenanvändande
Vägleda, utbilda och handleda andra i TAKK
Komma igång med TAKK
Framgångsfaktorer och fallgropar
Men sen då? Vidare utveckling med TAKK
Multimodal kommunikation; TAKK, annan AKK, talat språk
En kommunikativ och tecknande miljö
Grafisk AKK är ett rikt begrepp. Det innehåller kommunikation med stöd av saker, bilder och symboler. Många av hjälpmedlen används också som stöd för att minnas, för att orientera sig eller för att få information om vad som ska hända. Det är ibland svårt att veta hur de ska användas i kommunikation och ganska ofta uppkommer frågor om vilka saker och/eller bilder som är bäst att använda. Den här kursdagen erbjuder metodik och vägledning kring GAKK. Vi vänder oss till dig som har i uppgift att inspirera och vägleda kring kommunikation med barn och vuxna i behov av GAKK.
Under kursdagen varvar vi föreläsningar med reflektion, diskussioner och praktiska övningar. Det finns också utrymme för egna frågeställningar på området och för erfarenhetsutbyte.
Ur programmet:
Vad är egentligen GAKK?
Vem behöver GAKK?
Olika bilder, symboler, metoder och hjälpmedel
Gränsland mellan symbol och bild
Varför så många olika grafiska AKK-sätt? Vad ska man välja?
Vilka symboler ska man välja? Kan man blanda?
Börja med GAKK
Att utvecklas vidare inom GAKK
Att samspela och samtala med GAKK
Vilka fällor ska vi undvika?
Genom åren har vi varit flitigt anlitade för utbildningsdagar och föreläsningar över hela Sverige och även i våra grannländer Norge, Finland, Danmark och även i Ryssland. Vi har varit på ett 40-tal olika orter i Sverige och åtta orter i våra grannländer. AKK är ett område som kräver kunskap och något som man behöver få utbildning och stöd för att klara.
Utbildningarna rör sig om allt från femdagarsutbildningar till föreläsningar på ett par timmar. De som anlitar oss är bl a skolor, habiliteringar, resurscenter, företag och föreningar. Inriktingen beror på beställarnas målgrupper.
På närmare håll erbjuder vi handledningsuppdrag till personalgrupper inom bl.a. skola, kommunala verksamheter och för personliga assistenter.
Även de fasta utbildningsdagarna nedan kan ges som uppdragsutbildning. Priset för en föreläsningstimme är 4 000 kr och för halv-/heldag ca 20 000 - 30 000. Resa och eventuell övernattning tillkommer.
Maila eller ring oss om du är intresserad av uppdragsutbildning så diskuterar vi oss fram till lämpligt innehåll och form.
Fortbildningsdagar, föreläsningar, etc. på andra orter än Malmö:Alvesta - Bara - Bräkne Hoby - Emmaboda - Eslöv - Farhult - Finspång - Glimåkra - Göteborg - Helsingborg - Hovås - Hultsfred - Hässleholm - Jönköping - Kallinge, Ronneby - Kalmar - Karlshamn - Karlskrona - Karlstad - Katrineholm - Klågerup - Kristianstad - Kumla - Kävlinge - Landskrona - Linköping - Luleå - Lund - Malmö - Norrköping - Nybro - Nässjö - Olofström - Oskarshamn - Piteå - Ronneby - Sigtuna - Skellefteå - Skövde - Sollentuna - Stockholm - Sundsvall - Sävsjö - Sölvesborg - Trelleborg - Tyringe - Täby - Ulricehamn - Umeå - Uppsala - Varberg - Vellinge - Vimmerby - Vingåker - Västervik - Västerås - Växjö - Ystad - Burlöv - Ädelsfors - Ängelholm - Örebro - Örkelljunga - Östersund.
Orter i andra länder:
Nyborg Strand, Danmark - Odense, Danmark - Helsingfors, Finland - Kårkulla samkommun, Finland - Vasa, Finland - Alta, Norge - Bergen, Norge - Kristiansand, Norge - Sunevolden, Norge - Kaliningrad, Ryssland - S:t Petersburg, Ryssland - ISAAC-konferens, Barcelona, Spanien.
Assistans vid kommunikationssvårigheter En röst: "Ni har lärt oss att för att funka måste kommunikationen ha ett tydligt värde för brukaren. När våra försök att kommunicera med hen inte funkar, då är det kanske p.g.a. att hen inte förstår, eller så förstår hen men ser inte att det ger något värde. Då har vi hamnat utanför den där proximala utvecklingszonen och måste komma in i den... är det SÅ ni menar? Varmt tack för att ni kunde sätta fingret på min proximala utvecklingszon!"
Att vägleda i GAKK Några röster: "Jag har fått många tankar som direkt kan knytas till aktuella barn och ungdomar. Det märks att föreläsarna har en lång erfarenhet och de är duktiga på att förmedla vad de vet." "Jag har fått många nya tankar! Vill gärna ha en fortsättning." "En massa nyttig kunskap och en massa fungeringar kring mitt eget jobb med AKK. Jättebra föreläsare! Proffsigt! Mycket igenkänning också." "slagit hål på en massa föreställningar jag hade om hur jag ska arbeta med GAKK, upplysande. Ni har väckt många tankar kring mitt framtida arbete, mycket användbart."
Kontakta oss för uppdragsutbildning eller se under Aktuellt utbud ovan.
Vägleda kring kommunikation via bliss är en kursdag som vi utformat efter önskemål från ffa logopeder. Du som är logoped, arbetsterapeut, specialpedagog med ansvar för att vägleda andra kring kommunikation via bliss - dagen är till för dig. Vi går igenom grunderna för blissystemet och ger vägledning i hur du kan komma igång och också utveckla kommunikationen vidare med stöd av Bliss.
Kontakta oss för uppdragsutbildning.
Blisskurs för personal kring vuxna blissanvändare har tillkommit efter önskemål om utbildning just för dem som arbetar med vuxna. Dagen är till för personliga assistenter, personal inom daglig verksamhet, gruppbostäder eller anhöriga.
Du som känner till vuxna blissanvändare, sprid informationen om den här kursdagen till personer i deras omgivning. Kontakta oss för uppdragsutbildning.
Att vägleda i Tidig AKK är en eftertraktad utbildningsdag kring hur man kan stödja kommunikationen med personer som fungerar på tidig utvecklingsnivå. Efterfrågan har ökat sedan Boel Heister Trygg skrev boken Tidig AKK - Stöd för stora och små.
Kontakta oss för uppdragsutbildning.
Skräddarsydd utbildning/fortbildning genomför vi efter dina önskemål. Kontakta oss för en diskussion om detta: sok@sokcentrum.se
Du är också välkommen att höra av dig till oss med frågor och önskemål. Skriv till oss på: sok@sokcentrum.se